bloggrabatt

ROLIGT ATT VETA OM LESAKER

Vi skriver mycket om leksaker som vi får in i vår butik på lajbansson leksaker. Men hur börjar historien om leksaker egentligen? Vi gjorde en sökning på google för att få reda på mer omkring historien om leksaker och detta fick vi reda på. Texten är tagen från Wikipemedia och översatt till svenska så det kan finnas ett och annat gramatiskt fel i texten som ni får ha överenseende med. TreVlig läsning!

Leksaker är vanligtvis förknippat med barn och husdjur, men det är inte ovanligt att vuxna  och vissa hundar, katter, möss leker med leksaker. Många objekt gjorda för att fungera som leksaker, men varor eller  tjänster som producerats för andra ändamål kan också användas som leksaker. Ett barn kan plocka upp ett hushållsföremål och ”flyga” runt för att låtsas att det är ett flygplan. Ett djur skulle kunna leka med en tallkotte, hunden biter den, jagar den, eller att kastar upp kotten i luften. Vissa leksaker tillverkas i första hand som samlarföremål och är inte avsedda att lekas med.

Ursprunget av leksaker är förhistoriska, dockor föreställande barn, djur och soldater, samt representationer av verktyg som används av vuxna har hittats vid arkeologiska utgrävningar. Ursprunget av ordet ”leksak” är okänd, men man tror att den första ”leksaken” tillverkades och användes någon gång på 1400:talet

Leksaker för att leka med i allmänhet är viktiga när barnen växer upp. Det gäller att växa upp och lära om världen runt omkring oss. De unga använder leksaker och lek för att upptäcka deras identitet, hjälpa sina kroppar växa sig starka, lära sig orsak och verkan, utforska relationer, och praktisera färdigheter som vi kommer att behöva som vuxna. Vuxna använder leksaker och lek för att bilda och stärka sociala band, lära, minnas och ta lärdom av dom lärde sig som ungdomar. Leksaker är mer än enkel underhållning,. Leksaker och hur de används i grunden påverkar många aspekter i livet.

historik om leksaker

De flesta unga djur har observerats att leka med vad de kan hitta sådant som tallkottar, stenar och pinnar mat m.m. Leksaker och spel har grävts fram från områden av forntida civilisationer. De har skrivit om i några av våra äldsta litteraturen. Leksaker schaktas från Indusdalen , en civilisation (3000-1500 f.Kr.) där man hittat små vagnar, visselpipor formade som fåglar och apor.

De tidigaste leksaker som tillverkats gjordes av material som finns i naturen, t.ex. stenar, pinnar och lera. För tusentals år sedan lekte egyptiska barn med dockor som hade peruker och rörliga delar. Dessa delar som var gjorda av sten, keramik och trä. I antikens Grekland och antikens Rom lekte barn l med dockor gjorda av vax eller terrakotta, stavar, pilbågar och pilar, och yo-yos. När grekiska barn, framförallt flickor, blev äldre var det vanligt för dem att offra leksaker av sin barndom till gudarna. Inför deras bröllop skulle unga flickorna offra sina dockor i ett tempel som en ritual för övergången till vuxen ålder. I En visning av romerska leksaker kan man konstatera att flera av leksakerna som man lekte med skulle vara bekanta för barnen idag: dockor, tärningar, skallror och kökstillbehör för att leka ”kök”, ”affär” och liknande.


Tekniken och civilisation utvecklats, leksaker förändrats också. De gamla leksakerna som tillverkats av material som finns i naturen som sten, trä och gräs försvinner. Moderna leksaker är ofta gjorda av plast, tyg, och syntetiska material. Antikens leksaker som gjordes ofta av föräldrar och släktingar till barnen, eller av barnen själva. Modern leksaker, däremot ofta masstillverkade och säljs i butiker.


BILBANA WINGO - KOMPLETT MED LOOPAR OCH BILARBRIO DOCKVAGN - COMBI ROSAHELLO KITTY - LEKTÄLTBARNENS FAVORIT - RÄDDNINGSSET STORT I METALL - ALLA RÄDDNINGFORDON I SAMMA PAKET - MED BÅDE BILAR, LYFTKRANAR, HELIKOPTER M.MABRIC - LEKSET - CONTAINER MED LEKSAKSBÅT OCH KRAN, CONTAINERS,TRUCK M.MB/O BIL RADIOSTYRD - SUN FUN - 13 CM I SÖT ROSA FÄRG
Denna förändring av leksaker exemplifieras av de förändringar som har ägt rum i en av de äldsta och mest universella av mänskliga leksaker, dockor. Den tidigaste och mest primitiva av dockorna var enkla träsniderier och buntar av gräs. Egyptiska dockor var ibland ledade så att deras ben kunde röra sig realistiskt. I början av 1800-talet fanns det dockor som kan säga ”mamma”, idag finns det dockor som kan känna igen och identifiera föremål, höra rösten på sin ägare, och man kan välja bland hundratals färdiga programed fraser som dockan kan svara med. Vi kan konstatera följande: Sättet som leksaker producerats på harförändrats, materialet som  leksaker är gjorda av har förändrats, vad man kan använda leksaker till att leka med har förändrats, men det faktum att barn leker med leksaker inte har ändrats.

BUSFLICKOR - ELIN, EMMA & STINA - I HÄRLIGA FÄRGER - 40 CM HÖGADOCKA - LING - 34 CM MED HÅRD KROPPBUSPOJKAR EMIL, JOCKE & KALLE! MJUKA - I HÄRLIGA FÄRGER - 40 CM HÖGADOCKA - SWEET BABY - FUNKTIONSDOCKA 35 CM - TALAR, OCH MYCKET MER - MED TILLBEHÖR

Etiketter: ,

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.